Skip to main content
12. oktober 2023

Kom i naturen med nyt spil for børn og bedsteforældre i efterårsferien 

Havmiljøvogterne lancerer et nyt, gratis mobilspil op til efterårsferien, der skal gøre det til en leg at holde Danmarks kyster rene.

Af: Rikke Hansen | Foto:

PRESSEMEDDELELSE FRA SØVÆRNET

Havmiljøvogterne lancerer i samarbejde med Spar Nord Fonden et nyt, gratis mobilspil op til efterårsferien, der skal gøre det til en leg at holde Danmarks kyster rene.

Frisk luft og skraldeopsamling lyder måske ikke som de mest tiltrækkende børneaktiviteter til efterårsferien, men det vil Havmiljøvogterne lave om på. Tanken bag spillet Kysten Klar er at få de danske børn ud til landets strande på samme måde, som mobilspillet Pokémon Go for et par år siden fik mange danske børn ud i naturen. Kysten Klar vil således gøre gåturen på stranden til et sjovt og lærerigt spil, hvor man samler affald og gør noget godt for naturen, så det bliver en fritidsaktivitet, familier kan bruge deres efterårsferie eller weekender på.

Der er nemlig stadig alt for mange, som bruger havet som skraldespand. Det skæmmer vores have og strande, og udgør en væsentlig trussel for både fugle og fisk. I dag bidrager flere end 29.000 Havmiljøvogtere med at holde de danske strande og have rene, og ønsket er, at de kan være med til at give deres omsorg for naturen videre til de næste generationer – den er nemlig noget, vi skal vokse op med og lære om fra voksne omkring os:

Vi ønsker at bygge bro mellem generationer. Bedsteforældre skal give omsorgen for Danmarks kyster og have videre til deres børnebørn. Grundtanken er derfor at gøre det til en leg at gøre noget godt for naturen, så bedsteforældrene tager deres børnebørn i hånden og går ud og samler affald langs de danske strande og kyster. Vi tror på, at initiativet kan være med til at understøtte en øget bevidsthed om, at vi alle har et ansvar for at passe på planeten, forklarer Birgitte Søby Vagnholm, ansvarshavende for Havmiljøvogterkampagnen, der glæder sig til selv at skulle spille Havfaldsbingo i ferien.

Havmiljøvogterne er et initiativ under Søværnet og Kysten Klar er udviklet med støtte fra Spar Nord Fonden.

Børn har ikke det samme forhold til naturen som deres bedsteforældre

Nutidens børn har ikke det samme forhold til naturen som deres forældre og bedsteforældre. En rapport fra Danmarks Naturfredningsforening viser, at over halvdelen af den nuværende generation af bedsteforældre var ude i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret, da de var børn. I dag er det kun 29% af børn, der er udenfor hver dag, og generelt tilbringer børn mindre end halvt så meget tid i naturen, som deres forældre og bedsteforældre. Men en undersøgelse fra Danmark Naturfredningsforening viser, at 60 % af 5-12-årige børn har stor interesse for naturen, og at mange har lyst til at tilbringe mere tid i naturen. Her er Kysten Klar en oplagt anledning for børnene til både at komme udenfor og samtidig en mulighed for bedsteforældre til at give deres naturerfaring og kærlighed for naturen videre til de næste generationer, som måske endnu har til gode at opdage alt det fantastiske, naturen rummer.

Sådan spiller du “Havfaldsbingo”

Når man går ind på Kysten Klar, inviteres spilleren med på en ekspedition på de kyststrækninger, hvor der er allermest brug for at blive ryddet op. Når ekspeditionen begynder, vises en bingoplade, hvor spillerne kan afkrydse de forskellige typer af affald, som man finder på turen. Når ekspeditionen er afsluttet, får man et bevis for sin deltagelse med samlemærker for det fundne affald, ruten og en pointscore. Der gives både point for de forskellige typer af affald, man har samlet, hvor meget man har samlet, og hvor langt man har gået. Derudover kan man også rapportere, om stranden stadig er beskidt, eller om den er blevet helt fri for affald.

Kysten Klar lanceres d.09/10-23. Spillet er gratis og kan besøges på www.kystenklar.dk på din iPhone eller Android-telefon. Læs mere om spillet på Havmiljøvogternes hjemmeside.

Foto: Søværnet.