Skip to main content
23. februar 2024

Ny ladepark ved Fynske Motorvej på vej

Vejdirektoratet sætter nu gang i byggeriet af en ny ladepark med 30 lynladepladser til elbiler og udvidelse af den eksisterende samkørselplads i Langeskov på Fyn. Med let adgang til motorvejen kan travle bilister komme nemt og hurtigt videre.

Af: Vejdirektoratet | Foto: AART Designers for Inventarrum / Vejdirektoratet
PRESSEMEDDELELSE

Antallet af elbiler i Danmark stiger, og det samme gør antallet af offentligt tilgængelige ladepladser.

Ifølge Transportministeriet er antallet af hurtig- og lynladere mangedoblet i 2023.

Den udvikling fortsætter nu ind i 2024, hvor Vejdirektoratet blandt andet åbner en ny stor ladepark i Langeskov på Fyn.

Antallet af grønne biler på vejene stiger, og omkring halvdelen af alle nyregistrerede biler er i dag elbiler. Det stiller krav til vores ladeinfrastruktur, og det er derfor en glædelig nyhed for elbilejerne, hver gang Vejdirektoratet eller andre aktører på markedet sætter en ny ladestander op. Det gør det endnu lettere at krydse landet på en grøn og bæredygtig måde. Jeg ser frem til, at ladeparken ved Langeskov åbner og giver elbilisterne bedre muligheder for at lade på Fyn, siger Transportminister Thomas Danielsen.

Nemt og hurtigt videre

Den nye ladepark bliver bygget ved samkørselpladsen ved afkørsel <47> langs Fynske Motorvej.

Her kommer der 30 lynladepladser, hvoraf fire pladser er til biler med trailer, campingvogn og lignende samt handicapkøretøjer.

Lynladerne får en effekt på op til 300 kW og skal af hensyn til priskonkurrencen drives af to forskellige ladeoperatører nemlig Fastned og EDF Danmark.

Vejdirektoratet har stort fokus på indretning og tilgængelighed af ladeparken.

De travle bilister skal kunne komme nemt og hurtigt videre. Så udover en placering tæt på motorvejen indretter vi ladeparken, så bilisterne kan cirkulere rundt om ladestanderne og nemt finde en ledig stander. Derudover øger vi tilgængeligheden for personer med handicap, hvor nogle af ladepladserne er gjort særligt brede, ligesom ladestanderne er placeret i niveau med kørebanen, siger projektleder i Vejdirektoratet Charlotte Veiss-Pedersen.

Ladeparken overdækkes, så bilisterne kan stå i læ for sol og regn, og på taget etableres solceller, der skal bidrage til den grønne omstilling. Samkørselpladsen udvides også til 38 p-pladser.

Under byggeriet flyttes samkørselpladsen ned for enden af Ejvind Høyer Nielsens Allé, og Vejdirektoratet forventer, at åbne den nye plads og ladepark i tredje kvartal 2024.

En hyggelig opladning

I Kerteminde Kommune glæder man sig over, at arealet i Langeskov nu bliver taget i brug, og at de mange bilister snart kan holde ind og lade elbilen op.

Med planer om alt fra burgerrestaurant og streetfood til vaskehal, transportcenter og måske endda et hotel, forventes området at blive attraktivt for de mange pendlere, der kører på tværs af Danmark. Læs mere på hinnerskovejendomme.dk

Ladeparken bliver et nyt trafikalt knudepunkt med dens placering klos op ad både Langeskov by og et erhvervsområde i hastig udvikling, så den både bliver et aktiv lokalt og nationalt, siger Kasper Ejsing Olesen (S), borgmester i Kerteminde Kommune

Fra den nye ladepark etablerer Vejdirektoratet desuden en trappe ned til en lille sø, hvor der opsættes borde og bænke. Her vil de besøgende kunne nyde naturen, mens bilen lader op.

null
Ladeparken og de 38 p-pladser for samkørsel vil ligge med let adgang til E20 Fynske Motorvej. Foto: Vejdirektoratet.
Flere offentlige lynladere på vej 

I løbet af 2024 sætter Vejdirektoratet også strøm til otte ladepladser i Aalborg Ø, fire lynladepladser langs rute 21 i Grevinge og to lynladepladser langs E55 i Væggerløse. Derudover får rastepladserne Storkereden og Lærkereden i Nordsjælland også en ladepark med henholdsvis otte og fire lynladepladser.

I 2026 står yderligere 22 nye ladeparker klar med samlet set 288 lynladepladser på rastepladser i Danmark.

null
Med Infrastrukturplan 2035 er der afsat 500 millioner kroner til udrulning af ladeinfrastrukturen. De første lynladepladser er allerede åbnet, og der kommer løbende flere til. Foto: Vejdirektoratet.

Se den første ladepark, der åbnede på Fyn i foråret 2023 her.

Læs mere om de offentlige lynladere her.